Ο Πρωταθλητισμός του δημοσιογράφου στην εποχή του 2017

Τα σύγχρονα μέσα – ένας ακόμα ανταγωνιστής για τον δημοσιογράφο 

οι-ει-ήσεις-μέσων-αντιπροσωπεύουν-τις-εφημερί-ες-και-τις-π-ηροφορίες-44993808 H δημοσιογραφία στην εποχή του 2017 αποτελεί έναν ακόμη άθλο για κάθε << Ηρακλή >> δημοσιογράφο! Ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί το επάγγελμα από τις επιρροές της τεχνολογίας και της διοχέτευσης της είδησης , έχει αυξήσει τις δυσκολίες και τον ανταγωνισμό στους κόλπους της δημοσιογραφίας.

Ο δημοσιογράφος εκτός από το βάρος και την ευθύνη που έχει για να τελέσει το καθήκον του όσο δυνατόν καλύτερα γίνεται , με βασικό του γνώμονα να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και να υπερασπιστεί τους αδύναμους αποτελώντας την <<φωνή>> δικαιοσύνης σε κάθε κοινωνία, οφείλει πλέον και να αντιμετωπίσει αόρατους εχθρούς που ονομάζονται: internet, social media, blogger, fake news και πολλές άλλες ξενόφερτες έννοιες οι οποίες έχουν φέρει μια άλλη εποχή στον τρόπο ενημέρωσης του κόσμου.

μέσα-αναπροσαρμογών-ημοσιεύσεων-π-ηροφοριών-ημοσιογραφίας-ει-ήσεων-51221547

 

Ο κόσμος πλέον με την χρήση έξυπνων εφαρμογών και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παίρνει την σκυτάλη από τον δημοσιογράφο και περνάει στην πρώτη γραμμή όντας ως δημοσιογράφος! Η εν λόγω δημοσιογραφία των πολιτών , που δίνει το πλεονέκτημα σε κάθε πολίτη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρωτογενές οπτικοακουστικό υλικό και να το δημοσιεύσει στα social media , έχει καταφέρει να στερήσει από τον δημοσιογράφο την << πρωτιά >> της είδησης αλλά και την σωστή ενημέρωση.  Κατά αυτόν τον τρόπο ο χρήστης έχει το ελεύθερο να κάνει αναρτήσεις  σε μη ελεγχόμενο υλικό ως προς την εγγύτητά του , την αυθεντικότητα και την ποιότητά του. Έτσι λοιπόν ως αποτέλεσμα έχουμε στο φως την προπαγάνδα να θριαμβεύει και τις ψευδείς ειδήσεις να κάνουν τον γύρω του κόσμου με εκτεταμένη ταχύτητα αναπαραγωγής.

Το γεγονός ότι οι απαιτήσεις από έναν δημοσιογράφο αυξήθηκαν κατά αυτόν τον τρόπο της σύγχρονης δημοσιογραφικής εποχής ,  βάζει τον πήχη πολύ ψηλά για εκείνον και τον προκαλεί για πρωταθλητισμό. Πρέπει να συμβαδίσει στα νέα δεδομένα της εποχής , να γίνει γνώστης των νέων τεχνολογικών μέσων και να είναι αμερόληπτος , να έχει πάντοτε την ικανότητα της ταχύτητας για την αποκλειστικότητα και τις κατάλληλες πηγές που θα του δώσουν το έναυσμα  να πάει την είδηση παρά πέρα!

 

Άννα Δημητρίου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s