Προκλήσεις και προοπτικές της σημερινής δημοσιογραφίας

Σύγχρονες τάσεις

Από την Αγγελίνα Διαμαντίδη

Η σύγχρονη δημοσιογραφία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην σημερινή εποχή,  όμως υπάρχει όντως σήμερα η δημοσιογραφία ή είναι ένα είδος εξαφάνισης;

Πριν από δέκα χρόνια μόνο τα μέσα ενημέρωσης  σχημάτιζαν Fall14Mag_OxyTalkτην εικόνα της είδηση του κόσμου γύρω μας.

Σήμερα, τα πάντα έχουν αλλάξει – ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο του περιεχομένου δημιουργείται ή διανέμει από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως τα κοινωνικά δίκτυα, aggregators, από μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου και προγραμματιστές λογισμικού. Όλοι οι ίδιοι τοποθετουνται μεταξύ των παραγωγών περιεχομένου και των τελικών καταναλωτών – είτε να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί περιεχομένου. Η δημοσιογραφία των πολιτών είναι αυτό που όταν γίνεται κάτι -σοβαρό- ενώπιον σου, “τραβάς” μια φωτογραφία ή ένα video από το κινητό σου τηλέφωνο, το αναρτάς σε έναν από τους λογαριασμούς που έχεις στα social media και μετά απολαμβάνεις την αναπαραγωγή της σε ειδησεογραφικά sites.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι μηχανές που μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος ενδιαφέρεται να διαπιστώσει αν ένα στιγμιότυπο είναι ακριβές και έγκυρο, πριν προχωρήσει στη δημοσίευση. Η διαδικασία αφορά την πιστοποίηση του λογαριασμού, την επιβεβαίωση της πηγής και την επιβεβαίωση του χώρου, που εξασφαλίζονται μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

αρχείο λήψηςΑκόμα δεν γίνονται αυτοματοποιημένα. Θα φτάσουμε όμως, κι εκεί στο εγγύς μέλλον.

Συμπερασματικά, ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών που παρέχονται, δημιουργεί -εύλογα- πρόβλημα εσφαλμένων πληροφοριών, αλλά πλέον έχουν γνώση οι φύλακες. Ή τουλάχιστον εκείνοι που μπαίνουν στη διαδικασία να τσεκάρουν την όποια πληροφορία, πριν προχωρήσουν στην αναδημοσίευση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s